Начало Заседания Протоколи Протокол № 1 от 07.11.2011 г.

ПРОТОКОЛ № 1

        

От първото заседание на Великотърновския общински съвет, проведено на 07.11.2011 г. от 16.30 часа в залата на музей „Възраждане и Учредително събрание”.

 

Присъстваха г-н Пенчо Пенчев – областен управител, д-р Румен Рашев – кмет на Община Велико Търново, Христо Христов – народен представител, Евгени Стоев – народен представител, Хасан Хаджихасан – народен представител, Великотърновския Митрополит Григорий, г-н Даниел Панов, общински съветници, гости и граждани.

Г-н ПЕНЧО ПЕНЧЕВ – областен управител на област В. Търново: Ваши Преосвещенства, уважаеми общински съветници, дами и господа, поздравявам ви с успеха, който постигнахте на отминалите избори. За мен е чест, че в мое присъствие ще положите клетва и съгласно ЗМСМА ще поемете управлението на Общината. Давам думата на председателя на ОИК да връчи удостоверенията на избраните общински съветници.

Г-жа ДEСИСЛАВА ЙОНКОВА – председател на ОИК: Уважаеми дами и господа, имам удоволствието от името на ОИК да честитя на всички, които спечелиха доверието на гласоподавателите. Бихме искали да ви пожелаем здраве, успех и спорна работа в интерес на гражданите на община В. Търново.

Имам удоволствието да съобщя имената на общинските съветници от новия Общински съвет. Начинът, по който ще бъдат съобщени, е този, който е отразен в Решението на ОИК и той следва подредбата в бюлетината.

Г-жа Йонкова прочете имената на избраните общински съветници: Александър Чокойски, Тодор Тодоров, Йорданка Стефанова, Николай Ашиков, Деян Хаджийски, Петя Илиева, Тихомир Георгиев, Красимир Калчев, Божидар Ангелов, Николен Стойнов, Ганчо Карабаджаков, Росен Иванов, Михаил Харалампиев, Атанас Атанасов, Ваня Павлова, Мариана Бояджиева, Николай Илиев, Драгош Методиев, Петко Тюфекчиев, Валентин Ламбев, Стоян Витанов, Стефан Тодоров Стефанов, Анета Маноилова, Милен Михов, Йордан Грозданов, Юлияна Недкова, Иван Ангелов, Любен Велчев, Николай Георгиев, Калина Широкова, Пламен Радонов, Стефан Михайлов Стефанов, Николай Николов, Румен Димитров, Мариян Кенаров, Камен Алексиев, Мирослав Маринов.

Г-н ПЕНЧО ПЕНЧЕВ: Като областен управител изхождам от позицията, че за да е ефективна една община, основен фактор е ОбС, който със своите становища, позиции, решения ще определи политиката за развитие на Общината.

         Г-н Пенчев прикани общинските съветници да заемат местата си и прочете клетвата. Общинските съветници положиха клетва и подписаха клетвения лист.

         Г-н Пенчев покани общинските съветници да подпишат клетвения лист, след което даде думата на председателя на ОИК да връчи удостоверенията на кметовете на кметства.

         Г-жа ДEСИСЛАВА ЙОНКОВА: Редът, по който ще бъдат връчени удостоверенията, е следният: избраните на първи тур, след тях избраните на втори тур по азбучен ред на населените места.

        Г-жа Йонкова съобщи имената на кметовете на населени места и връчи удостоверенията на избраните: Албена Беренска – Беляковец, Антоанета Тодорова – Водолей, Димитър Събев – Килифарево, Христо Христов – Ново село, Малина Попова – Присово, Гица Лазарова - Пчелище, Йордан Колев – Ресен, Кирил Ангелски – Шемшево, Радослав Христов – Балван, Димитър Димитров – Дебелец, Иван Стоянов – Леденик, Николай Малаковски – Самоводене, Петър Петров – Церова кория.

Г-н Пенчев покани кметовете на населени места да положат клетва. Кметовете на населени места се заклеха и подписаха клетвения лист.

Г-н Областният управител даде думата на председателя на ОИК за връчване на удостоверението на г-н Панов. Г-жа Йонкова връчи удостоверението на г-н Панов

Г-н Пенчев покани г-н Панов за полагане на клетва и подписване на клетвения лист. Новоизбраният кмет положи клетва и подписа клетвеният лист.

Г-н Областният управител даде думата на г-н Румен Рашев – кмет на община В. Търново да връчи на новоизбрания кмет символите на Общината.

Г-н РУМЕН РАШЕВ: Ще ми позволите за последен път да си взема сам думата, защото ми се ще да кажа няколко думи преди да завършим окончателното предаване на властта с нейните символи - огърлицата и ключа на града.

Уважаеми г-н Кмете, госпожи и господа новоизбрани съветници, Ваше Високопреосвещенство, уважаеми г-да народни представители, г-н Ректор на ВТУ, уважаеми г-н Генерал, госпожи и господа, граждани на В. Търново и гости. Това е моето последно изказване като кмет на община В. Търново, дори вече като бивш кмет. Със сигурност обаче то е първото като редови гражданин, отдал значителна част от живота си за развитието и просперитета на В. Търново и на нашата община и регион. Първото - защото на каквито и позиции да се намирам – властова или на обикновен гражданин, аз не мога да престана да обичам В. Търново и да се стремя да помагам според силите си и възможностите си. Друг въпрос е дали някой ще поиска да правя това, но аз съм свикнал да правя нещата както трябва, пък да става каквото ще. Дано много хора искат да чуят!

Преди точно 4 години аз направих изказване при полагане на поредната клетва като кмет. Тогава почти никой не го чу или и да го беше чул, не го повярва. Помислихте го за политически трик. Четири години се мъчих да ви убедя и не успях и нямаше как да успея, защото когато лъжата е едва ли не национална добродетел, няма как да повярваш на един политик. Когато лъжата и неверието са в душата ти, няма как да го чуеш. Но всяко правило си има изключения и особено тук, във В. Търново, изключенията са тези, които са движили града ни напред, за да стане той душата и сърцето на България. Не че никога не съм лъгал и не съм използвал политически трик. Правил съм го и ще го правя. Никога обаче не съм казвал лъжливи думи публично пред обществото и съгражданите ни. Никога не съм давал публично лъжливи обещания,затова 12 години печелих доверието на старостоличани. Не на всички, а само на тези, които бяха усетили моята същност. Нещо повече, преобладаващата част от политическата класа не беше сред тези хора. За тяхно съжаление! Един човек обаче ми повярва – Даниел Панов. Не бих казал, че ми е бил най-близък приятел, защото му бях работодател. За тези 4 години аз се стремях да го опозная, да вникна в него и да му се доверя, защото той преди 4 години повярва в мен и в това, което казах. За тези 4 години Дидо (наричам го така за последен път) нито веднъж не ме попита: „Ти наистина ли няма да се кандидатираш за четвърти мандат?”, защото знае, че дадената дума не се връща. Такъв човек ни е необходим за кмет. Затова явно или тайно го подкрепях. Сигурен съм, че голяма част от великотърновци направиха точния избор, а тези, които не го направиха, в следващите години ще се убедят, че са сбъркали. Честито, г-н Панов! Бог да ви дава сили и кураж! Пожелавам Ви Вашата неудържима енергия да се превъплъти в просперитета на В. Търново! Запазете най-силното си качество – да държите на дадената дума. Същевременно си позволявам да Ви посъветвам: давайте трудно Вашата дума. Човек на този пост, който заемате по волята на всички ни, трябва да може да казва „не”. Често едно „не” носи много повече полза на обществото, отколкото по-лекото „да”. Процесът на вземане на решение е дълъг и в него ще участват много хора, но крайното „да” или „не” е Ваше лично решение, затова мога на базата на моя личен опит да Ви заявя: „Трудното мина, току-що започна страшното”. Пожелавам Ви няколко мандата да бъдете носител на страшната отговорност да бъдете кмет на старопрестолния град, а след това и Вие да попаднете на достоен наследник и да се оттеглите с чувство на изпълнен дълг.

В края на словото си искам да се обърна и към загубилите. Не към загубилите математически, а към тези, които загубиха в каузата си – кауза на злобно отрицание, породено от лично неудовлетвореност и жажда за власт, жажда комерсиална и смачкваща човешките отношения. За да не стане недоразумение към кого се обръщам, ще нарека всички тях „моделиерите” – тези, които измислят модели. И тъй като всички те са мои познати, а някои съм считал за приятели, много се изкушавам да им изпратя много поздрави от един „модел”.

Винаги когато ми е било трудно, съм се обръщал към вечните политици – Чърчил и Стефан Стамболов. За пореден път отново прочетох мислите на Чърчил, основите на неговия политически морал: „На война - твърдост, в поражение - упоритост в мир -добродетелство, при победа – великодушие”. Ще цитирам и          Стефан Стамболов: „Добро е всичко, което е добро за България”. Преди време си позволих да перифразирам тези думи: „Добро е всичко, което е добро за В. Търново”. Спазвах този принцип, докато управлявах, ще го спазвам и занапред. Необходимо ни е великодушие. На добър час на всички и нека Бог да ни пази и да ни съди!

Г-н Рашев връчи символите на града – огърлица и ключ на града, на г-н Даниел Панов.

Г-н Пенчев даде думата на г-жа Мина Илиев да прочете получените поздравителни адреси.

Г-жа МИНА ИЛИЕВА – главен секретар на община В. Търново: Честито, г-н Кмете, и на всички общински съветници!

Първият поздравителен адрес е до г-н Даниел Панов – кмет на община В. Търново:

„Уважаеми г-н Панов, за мен е удоволствие да ви поздравя по повод избирането Ви за кмет на община В. Търново. Желая Ви успешна и ползотворна работа в името на благоденствието на Вашите съграждани! Георги Първанов – президент на Република България.”

Другите поздравителни адреси само ще изброя, тъй като те са много. Негово Превъзходителство Павел Вацек – извънреден и пълномощен посланик на Чешката република в България. Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, Владимир Бабичев - Глава на Съвета на гр. Твер, Гинка Чавдарова – председател на УС на НСО в РБ, академик Николай Съботинов – председател на БАН, Михаил Ангерер – търговски съветник в Австрийското посолство, Пламен Димитров – президент на КНСБ, Искра Георгиева – председател на Асоциацията на българските туроператори, Благой Рагин – председател на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциаци, кметът на община Стара Загора, Сашо Дончев – изпълнителен директор на „Овъргаз”, председателят на Съюза на транспортните синдикати в България – Екатерина Иванова, управителят на Българския бизнес форум, „Булплан” ООД, Петър Стоянов – Институт за управление на програми и проекти.

След прочитането на поздравителните адреси г-н Пенчев даде думата на г-н Панов.

Г-н ДАНИЕЛ ПАНОВ: Ваше Високопреосвещенство, господа народни представители, уважаеми г-н областен управител, госпожи и господа общински съветници, г-н Ректор, скъпи съграждани и гости, всеки от нас ще запише днешния си ден сред спомените, които с гордост ще разказва на внуците си. Дано решенията, които ще вземаме заедно, и делата ни да бъдат такива, че с тях да се гордеят и синовете ни. Тази зала, тази сграда, Велико Търново носят паметта за много достойни мъже и жени, оставили трайни следи в националната ни история. Този факт ни обвързва с огромна отговорност. Мен и всеки един от вас. Ние избрахме в следващите четири години грижата за духовната и културната столица на България, за нашата община да се ползва с предимство пред мислите за личните ни проблеми. Нашите съграждани избраха нас, поверявайки ни надеждите си за спокойствие, съзидание и благополучие. Днес и в бъдеще.

Снощи си припомних блестящата реч на Чърчил Тя вече е влязла в политическата история” „Не предлагам нищо друго освен мъка, сълзи и пот”. Това за мен перифразирано значи работа, усилия и много успехи. Живеем в сложни времена и това удвоява изпитанията. Не очаквам леки победи. Онази паметна реч на Чърчил, която цитирах, завършва с думите: „Аз поемам задачата си с жизнерадост и надежда, чувствам се сигурен и няма да допусна нашата кауза да се провали. Чувствам се изпълнен с увереност и упълномощен да поискам помощта на всички.” Нека заедно да тръгнем напред с обединени усилия!

Г-н ПЕНЧО ПЕНЧЕВ: Призовавам Ви да помните своята клетва. Приоритет във вашата работа да бъдат колегиалността, толерантното поведение. Работете екипно! Бъдете на нивото на вашата отговорност! Помогнете институциите да бъдат уважавани! Бъдете в диалог с гражданите и докажете, че във ваше лице са направили правилния избор! Успешна работа!

Г-н Пенчев покани митрополит Григорий за произнасяне на молитва. След ритуала Григорий се обърна към присъстващите.

         ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ: Многоуважаеми народни представители, многоуважаеми г-н Областен управител, драги общински съветници, драги г-н Панов, кмет на града и на община В. Търново, г-н ректор проф.д-р Легкоступ, г-н Генерал, сестри и братя и особено д-р Рашев - поддръжник в добрите ни отношения с църквата, всички които тук присъствате, ето че вече е Архангеловден. Църковният ден започва от вечерта и ние сме вече в радостта на празника, който отбелязваме всички. Ето че в навечерието на този ден ние пред Бог и пред Отечеството и пред столицата на епархията В. Търново имаме кмет, имаме Общински съвет, сигурно скоро ще имаме и председател на ОбС. Голямата Великотърновска епархия има 24 общини, 19 от които са в границите на Великотърновска област. Така че аз имам работа с 19 общински съвета и 19 кметове и ви уверявам, че това е радост за очите ми, когато мога да ги свържа един с друг, да им помогна в добрите отношения.

Възползвам се от случая да благодаря на д-р Рашев за добрите отношения, за прекрасните взаимоотношения, които сме имали през годините и то е било взе за полза на братята християни, на мюсюлманите, на всички нас. Благодаря и на общинските съветници, през тези мандати, защото те гласуваха много неща за доброто на църквата и на хората и аз се надявам, че ние ще надграждаме онова, което е сторено, още повече, че Вие имате прекрасния опит и добро виждане за Търново и за епархията като място, в което идват много хора, много поклонници и този опит ще бъде от голям принос за цялото ни общество, доколкото се борим В. Търново да бъде културна столица.

Възлюблени братя и сестри, общински съветници, вярата и любовта са добродетелите, които водят човека към един разумен живот, но най-важното от тези трите е любовта, защото ако нямаш любов, ще изгубиш и вярата, а надеждата сама по себе си ще отпадне. И нека любовта ви обединява, защото след Бога интересите на Общината и на града са най-важните за вас! Нека тази любов, която не се гордее, не се превъзнася, да ви съпътства винаги и към кмет и най-вече към населението на В. Търново! Когато казвам това, то не са само приказки на един духовник, но зад гърба ми има около 300 000 население. Населението в България е 85 % православно и в своята макро рамка в епархията то пак е същото и това са не само данъкоплатци, но те са и избиратели и те заслужават вашето уважение. Уважаеми общински съветници, и доколкото сте съветници на старопрестолния град и на епархията, и да ви нарека сенатори, няма да сбъркам, защото В. Търново никога не е преставало да бъде столица, поне в епархийски смисъл. Ще цитирам поета, който казва: „Този връх висок е… ако би бегали, да мрем по-добре!”. Никой не иска от вас това, но искаме вашата будна съвест, особено в тези нелеки за В. Търново и за Отечеството времена, защото каквото и да се прави от центарлното ръководство, особено важно е какво мъдро ще се предприеме от страна на ОбС и на кмета. Местната власт - тя е истината, тя е слънцето ни. От нея зависи как ние ще бъдем по-добре. Аз се надявам, че и манастирите на Великотърновската епархия ще бъдат винаги под вашия грижовен поглед. Надявам се, че ще можем взаимно да си помогнем и тази помощ ще бъде без разлика на етнос и вероизповедание, за благото ни, за да бъде В. Търново пример, който да се подражава за добро от другите.

Вие положихте клетва не само пред гражданството и Отечеството, но особено пред Господ Бог. Той вижда всичко, той не се радва на лице и поглед, а на сърце, защото знае нашите мисли. Вие положихте тази клетва тук и нека Божието вдъхновение ви води, за да не забравяте, че съединението прави силата и вече вие сте на целия ни търновски народ кмет и общински съветници! Нека обединението да ви дава сила, за да се обедините с киреча на любовта, за да може един ден младите да казват: „Да, те много добре започнаха и много добре поставиха началото на този ХХІ век”.

Многоуважаеми г-н Панов, ние усърдно се молим за крепкото здраве на Вас и на общинските съветници и нека Божията благодат и ангел хранител да бъдат върху Вас, за да имате едно щастливо дълголетие за слава Божия! На добър път!

Г-н Пенчо Пенчев даде думата на г-н Михаил Харалампиев от ГЕРБ, за да открие заседанието на Общинския съвет.

Г-н МИХАИЛ ХАРАЛАМПИЕВ: Уважаеми господа народни представители, уважаеми господин Кмете, уважаеми доц. Пенчев, уважаеми местни сенатори и общински съветници, уважаеми кметове на кметства, уважаеми госпожи и господа от Обществения съвет, издигнал за кмет г-н Панов, скъпи приятели старостоличани, уважаеми д-р Рашев, бил кмет 12 години, на мен се пада честта като доайен на групата съветници да открия първото заседание. Аз изпълнявам тази почетна привилегия и приятното задължение да ръководя това първо заседание. Преди няколко минути ние се заклехме да спазваме конституцията и законите на страната и с всичките си действия да се ръководим от интересите на гражданите на община Велико Търново и да работим за тяхното благоденствие. Известно е, че първата и най-голяма добродетел е човек да бъде искрен. Изричайки клетвата, ние искрено обещахме на всички съграждани от Общината да работим. Дано работим така, че да надградим онова, което са изградили нашите предшественици; да се поучим от грешките им. За да може в края на мандата нашите избиратели да кажат: „Вие направихте добро за Общината”.

Съгласно чл. 24 от ЗМСМА на своето първо заседание ОбС трябва да избере своя председател. Ето защо предлагам днешното заседание на ОбС да протече при следния дневен ред:

1.Избор на председател на ОбС В. Търново.

2.Избор на членове на комисия за изработване на правилник за дейността на ОбС.

3.Избор на представители на ОбС в комисията за определяне на академичната награда на община В. Търново съгласно Статута за Академичната награда на община В. Търново.

Други предложения за дневния ред на заседанието не бяха направени. Дневният ред беше подложен на гласуване и приет с 37 „за”, „против” няма, „въздържали се” няма.

 

ДНЕВЕН РЕД:

 

1.Избор на председател на ОбС В. Търново.

2.Избор на членове на комисия за изработване на правилник за дейността на ОбС.

3.Избор на представители на ОбС в комисията за определяне на академичната награда на община В. Търново съгласно Статута за Академичната награда на община В. Търново.

 

ПО ПЪРВА ТОЧКА ОТНОСНО: Избор на председател на ОбС В. Търново.

 

Г-н МИХАИЛ ХАРАЛАМПИЕВ: Според чл. 24 от ЗМСМА избор на председател на ОбС се извършва с тайно гласуване. Предлагам да бъде избрана комисия за провеждане на избор и отчитане на резултатите в състав от 9 човека. Предложенията да бъдат направени поименно и съставът на комисията да бъде гласуван анблок.

Други предложения не бяха направени. Предложението, направено от г-н Харалампиев, беше прието с 36 „за” 1 „против”, „въздържали се” няма.

Г-Н ДЕЯН ХАДЖИЙСКИ - ГЕРБ: Предлагам за председател Йорданка Стефанова и за член на комисията Красимир Калчев.

Г-н НИКОЛАЙ ГЕОРГИЕВ – „Новото време”: Предлагам Любен Велчев.

Г-н РУМЕН ДИМИТРОВ – „Нашият град”: Предлагам Мариян Кенаров.

Г-жа МАРИАНА БОЯДЖИЕВА - БСП: Предлагам Стефан Тодоров Стефанов.

Г-н МИРОСЛАВ ТРИФОНОВ – „Синята коалиция”: Предлагам Камен Алексиев.

Г-н МИЛЕН МИХОВ – ВМРО - БНД: От името на ВМРО - БНД предлагам Йордан Грозданов.

Г-н СТЕФАН СТЕФАНОВ – „Царевград за Велико Търново”:

Г-н АТАНАС АТАНАСОВ – ДПС: Предлагам Ваня Павлова.

Г-н МИХАИЛ ХАРАЛАМПИЕВ: Съставът на комисията за избор на председател на ОбС беше одобрен с 37 „за” „против” няма, „въздържали се” няма.

 

РЕШЕНИЕ № 1

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 1 от ЗМСМА и чл. 9 от Правилника за организацията и дейността на Великотърновския общински съвет, на неговите комисии и за взаимодействието му с общинската администрация, Великотърновски Общински съвет

 

Избира постоянно действаща Комисия за избор на председател в състав:

 

1.Йорданка Стефанова – Председател

 

2.Красимир Калчев

3.Любен Велчев

4.Мариян Кенаров

5.Камен Алексиев

6.Стефан Стефанов

7.Йордан Грозданов

8.Николай Николов

9.Ваня Павлова

  

Членовете на комисията имат за задача да подготвят и проведат избора на председател на ОбС чрез тайно гласуване, да следят за стриктното спазване на демократичната процедура и за коректното отчитане на гласовете, да проверят и да запишат в протокол резултатите от гласуването, да представят на ОбС резултатите от гласуването.

Следващият етап от процедурата за избор на председател на ОбС е обявяването на кандидатурите. Всяка от партиите в ОбС има право да направи номинация или да подкрепи обявената вече кандидатура. Редът за изказвания е според броя на общинските съветници, а при равен брой общински съветници – по азбучен ред. Първи ще направят предложението си от групата на ГЕРБ, след тях: БСП, Новото време, ВМРО, ДПС, Коалиция „Царевград за Велико Търново”, „Нашият град”, „Синята коалиция” и ОДС.

Г-н ТОДОР ТОДОРОВ: От името на ПП ГЕРБ предлагам кандидатурата на г-н Николай Ашиков.

Г-жа МАРИАНА БОЯДЖИЕВА: От името на БСП искам да изразя нашия респект и уважение към духа на бащите на българския парламентаризъм, които са заседавали тук. За нас е чест да бъдем тук за полагане на една клетва, с която ще спазваме законите и конституцията. Смятам, че ние трябва да приемем част от силата на този дух и да носим тази отговорност.

БСП остана втора политическа сила Ние приемаме доверието на нашите съграждани като израз на признанието за алтернатива на управляващите. Ще бъдем решителна опозиция, следвайки политическата линия на прозрачност и откритост. Като опозиция БСП няма да издига кандидатура за председател на ОбС, водена не само от разбирането си, но и от това защото ние смятаме, че на този етап не е възможно да бъде създадено стабилно мнозинство в ОбС. Това е предложението на БСП.

Г-н ИВАН АЛЕКСАНДРОВ - „Новото време”: Аз искам да благодаря на всички, да ги поздравя в този тържествен момент. Обявявам от името на групата ни, че нямаме кандидатура за председател на ОбС.

Г-н МИЛЕН МИХОВ – ВМРО - БНД: Малко ми е странно, че на всички поред ни давате думата.

Искам да използвам случая да поздравя всички избрани и да кажа, че нямаме предложение за председател на ОбС.

Г-н АТАНАС АТАНАСОВ – ДПС: Ние също нямаме предложение.

Г-н РУМЕН ДИМИТРОВ – „Нашият град”: Ние няма да бъдем опозиция, в духа на съвременната политика ще бъдем коректив, както на кмета, така и на ОбС. В тази връзка заявявам, че нямаме кандидатура за председател на ОбС.

Г-н КАМЕН АЛЕКСИЕВ – „Синята коалиция”:: Ние няма да издигаме човек за председател на ОбС.

Г-н ПЛАМЕН РАДОНОВ – ОДС: Не издигаме кандидатура за председател на ОБС.

Г-н МИХАИЛ ХАРАЛАМПИЕВ: Вие всички чухте доводите на всички представени партии в местния парламент. Имаме само една кандидатура – на ПП ГЕРБ в лицето на г-н Николай Ашиков. Имате думата за други изказвания и предложения.

Г-н МИЛЕН МИХОВ: Имам процедурно предложение: да преминем към избор и да го гласуваме.

Г-н Михаил Харалампиев: още веднъж прочете условията за провеждане на гласуването за председател на ОбС и обяви 10-минутна почивка за подготовка на процедурата по гласуването.

След почивката се проведе тайно гласуване за избор на председател на ОбС.

Резултатите от гласуването бяха обявени от председателя на Комисията за избор на председател на ОбС.

Г-ЖА ЙОРДАНКА СТЕФАНОВА: 37 общински съветници са гласували, действителни бюлетини – 24, недействителни – 13. Избран е председател на ОбС с 24 гласа.

 

РЕШЕНИЕ № 2

 

На основание чл. 24, ал. 1 от ЗМСМА, във връзка с чл. 8 от Правилника за организацията и дейността на Великотърновски Общински съвет, неговите комисии и за взаимодействието му с общинската администраци, Великотърновски Общински съвет,

 

Избира за Председател на Великотърновски Общински съвет:

 

Николай Илиев Ашиков

 

Г-н МИХАИЛ ХАРАЛАМПИЕВ: Решение № 2: На основание извършеното гласуване и във връзка с разпоредбите на чл. 24 от ЗМСМА за председател на ОбС – В. Търново е избран г-н Николай Ашиков. Давам думата на областния управител доцент Пенчо Пенчев.

Г-н Пенчо Пенчев покани новоизбрания председател на Великотърновския общински съвет да ръководи заседанието на Общинския съвет.

Г-н НИКОЛАЙ АШИКОВ: Първо искам да благодаря на всички, които гласуваха за мен. За първи път, може би това е някакъв прецедент, само една кандидатура да бъде подкрепена. Това е добър знак, ако по този начин се разбираме в ОбС и вземаме решения с голямо мнозинство.

Програмата на кмета е амбициозна. Аз съм му купил една ножица и лента. Дай Боже в края на мандата ножицата да е изтъпяла толкова, че да не може да реже! Политическите страсти да останат назад, да се съсредоточим върху това, което имаме да работим. Предлагам да се обединим около лозунга на ГЕРБ „Градим!”, да помогнем на кмета за всички разумни предложения, които се предлагат, да работим за просперитета на града. Кампанията беше оста ожесточена. Призовавам всички политически партии към толерантност и да не „пресоляват супата” за следващите избори, които са само след година и половина. Изборите свършиха, след това трябва да можем да работим заедно.

Г-жа МАРИАНА БОЯДЖИЕВА: Честит избор! Искам да кажа, че уважението към политическия опонент е благо на цивилизоваността и демокрацията. БСП не е водила кампания на омразата и на разделението, а напротив, кампания, насочена към гражданите. Уважението към политическите опоненти е важно за една добра работа в ОбС.

Г-н НИКОЛАЙ АШИКОВ: Аз нямах предвид само вас. Хубаво е някои да бъдат опоненти, но да бъдат градивен опонент. Не визирам някаква партия, говоря в общ план.

 

ПО ВТОРА ТОЧКА ОТНОСНО: Избор на членове на комисия за изработване на правилник за дейността на ОбС.

 

Г-н НИКОЛАЙ АШИКОВ: Предлагам съставът на комисията за изработване правилника за дейността на Общинския съвет да бъде от девет члена, в това число и председателят на комисията. Предлагам също съставът да се гласува анблок.

Предложението за начина на гласуване беше прието с 37 „за” „против” няма, „въздържали се” няма.

Г-н НИКОЛАЙ АШИКОВ: Аз предлагам да се излъчи отново по един човек от представените партии, а председателят да бъде от ГЕРБ, понеже това е най-голямата група в ОбС.

Г-н НИКОЛЕН СТОЙНОВ: Първо, честито на новия председател на ОбС! Желая Ви успешно ръководство и мъдро да ръководите ОбС! За председател на комисията предлагам г-н Тодор Тодоров, а за член – Йорданка Стефанова.

Г-жа М БОЯДЖИЕВА: От БСП предлагам двама членове: г-н Николай Илчев и Петко Тюфекчиев.

Г-н ИВАН АЛЕКСАНДРОВ: Честитим Ви избора и Ви пожелаваме мъдро да ръководите ОбС! Предлагам за член на комисията г-н Любен Велчев.

Г-н ЙОРДАН ГРОЗДАНОВ: Предлагам Милен Михов.

Г-н МАРИЯН КЕНАРОВ: От „Нашия град” предлагаме Румен Димитров.

Г-н МИРОСЛАВ ТРИФОНОВ: От Синята коалиция предлагам Камен Алексиев.

Г-жа ВАНЯ ПАВЛОВА: От ДПС предлагаме Атанас Атанасов.

Г-н РУМЕН ДИМИТРОВ: Аз бих помолил групите, които са предложили по двама кандидати, да направят отвод на единия кандидат, за да може да се включат и другите групи.

Г-н ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ: От името на БСП предлагам комисията да се увеличи до толкова броя, колкото предложения има.

Г-н СТОЯН ВИТАНОВ: БСП предложи двама юристи, защото смятаме, че те ще са полезни за работата на комисията.

Г-жа МАРИАНА БОЯДЖИЕВА: Предлагам да се прегласува броят на членовете на комисията. Мислим, че двама юристи ще бъдат полезни за комисията. Предлагам да бъдат 11 човека.

Г-н КАМЕН АЛЕКСИЕВ: Подкрепям предложението на БСП, защото в предишния ОбС комисията, която работеше, беше от 11 човека. Тук няма гласуване. Предлагам ГЕРБ да добавят още един техен член, като най-голяма група общински съветници.

Г-жа ЙОРДАНКА СТЕФАНОВА: Предлагам Росен Иванов, който също е юрист, за единадесети член на комисията.

Г-н Ашиков подложи на гласуване предложението за състава на комисията: председател – Тодор Тодоров, членове: Йорданка Стефанова, Росен Иванов, Николай Илчев, Петко Тюфекчиев, Любен Велчев, Милен Михов, Румен Димитров, Камен Алексиев, Атанас Атанасов, Стефан Михайлов.

Предложението беше прието с 37 „за” „против” няма, „въздържали се” няма.

 

РЕШЕНИЕ № 3

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 1 от ЗМСМА, Великотърновски Общински съвет,

 

Избира Комисия за изработване Правилника за организацията и дейността на Великотърновския общински съвет, на неговите комисии и за взаимодействието му с общинската администрация от 11 члена:

 

1.Тодор Ангелов Тодоров - Председател

2.Йорданка Георгиева Стефанова

3.Николай Илчев Илиев

4.Петко Михайлов Тюфекчиев

5.Любен Иванов Велчев

6.Милен Василев Михов

7.Румен Тошев Димитров

8.Камен Михайлов Алексиев

9.Стефан Михайлов Стефанов

10. Атанас Ангелов Атанасов

11. Росен Върбанов Иванов

 

Г-н АШИКОВ: Членовете на комисията имат задачата да изготвят проект за правилник, който да бъде внесен за приемане и обсъждане на заседание на ОбС. Срокът е 7 дни.

 

ПО ТРЕТА ТОЧКА ОТНОСНО: Избор на представители на ОбС в комисията за определяне на академичната награда на община В. Търново съгласно Статута за Академичната награда на община В. Търново.

 

Г-н Ашиков напомни, че съгласно Статута за академичната награда ОбС трябва да излъчи двама представители в Комисията за връчване на Академичната награда и даде думата за предложения.

Г-Н: ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ.: Предлагам Мариана Бояджиева.

Г-Н ДЕЯН ХАДЖИЙСКИ: От името на ГЕРБ предлагам Йорданка Стефанова.

Г-н МИРОСЛАВ МАРИНОВ: От името на „Синята коалиция” предлагам Камен Алексиев.

Г-н НИКОЛАЙ ГЕОРГИЕВ: От името на „Новото време” предлагам г-н Иван Александров.

Г-н МИЛЕН МИХОВ: Искам да внеса малко пояснения: Тази награда е в размер на 5000 евро и се дава всяка година на най-добрия излъчен випусник във ВТУ. Комисията е смесена – половината е излъчена от Академичния съвет на ВТУ, а другата половина е от ОбС. Тя трябва да ни предложи най-добрия и ние да гласуваме. Това е чиста процедура без никакви политически и квотни мнозинства. Не искам да изпадаме в ситуацията да избираме от четирима двама, затова бих помолил колегите да си направят отвод!

Г-н ТОДОР ТОДОРОВ: Предлагам двете най-големи групи да излъчат по един представител.

Г-н АШИКОВ: Подлагам на гласуване предложението на г-н Тодоров ГЕРБ и БСП да излъчат по един човек за комисията.

Резултатът от гласуването беше следният: 25 „за” 13„против” , „въздържали се” няма.

Г-н КАМЕН АЛЕКСИЕВ: Предлагам да прегласуваме предложението, тъй като отчитането на гласовете не е точно.

След прегласуването предложението беше прието 24 „за” 13„против” , „въздържали се” няма.

Г-н РУМЕН ДИМИТРОВ (отрицателен вот): Уважаеми колеги от двата най-големи формата, нека това да ви бъде първото и последното. Много ви моля, втори път не си го и помисляйте – да процедирате по този начин!

 

Г-н МИРОСЛАВ МАРИНОВ (отрицателен вот): Ако така ще я караме, ние, останалите, да си ходим. Апелирам да не се процедира така! А защо не решим най-малките групи да излъчат представители?

 

Г-н ПЛАМЕН РАДОНОВ (отрицателен вот): Присъединявам се към преждеговорившите. Ние ще гласуваме много неща, но ако така ще я караме…

 

Нали няма политика, защо се предлага хората да бъдат от двете най-големи политически сили? Според мен трябва да се водим от качествата на хората. В случая става дума за Академичната награда и трябва да отидат хора, които разбират от тази материя.

Г-н Ашиков подложи на гласуване двете предложения за членове на комисията за Академичната награда.

С 36 „за” 1 „против”, „въздържали се” няма г-жа Мариана Бояджиева беше включена в състава на комисията.

С 35 „за” „против” няма, „въздържали се” няма г-жа Стефанова беше включена в състава на комисията.

РЕШЕНИЕ № 4

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА, чл. 11 от Статута за Академичната награда на Община Велико Търново, Великотърновски Общински съвет,

 

Избира представители на Великотърновски Общински съвет в Комисията за определяне на Академичната награда на Община Велико Търново:

 

  • Йорданка Георгиева Стефанова
  • Мариана Радева Бояджиева

 

Заседанието беше закрито в 19.50 часа.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

                           /НИКОЛАЙ АШИКОВ/

 

ПРОТОКОЛИРАЛ:

         /Р. ГРЪНЧАРОВ/