Начало Заседания Протоколи Протокол № 85 от 21.05.2015 г.

ПРОТОКОЛ № 85

 

от осемдесет и петото заседание на Великотърновския общински съвет, проведено на 21.05.2015 г. от 17.00 часа в залата на община В. Търново. Присъстват 36 общински съветника. Отсъства г-н Стефан Михайлов.

 

В началото председателят на Общинския съвет се обърна към общинските съветници.

Преди да започнем нашата работа, искам да кажа няколко думи, защото в последната седмица се изписаха какви ли не неща по един, бих казал, битов проблем. Ще върна лентата малко назад: това става във вторник, половин час преди започване на комисиите. Една наша колежка, понеже има дъщеря, която се е омъжила, слага една почерпка по този повод и всички там са я поздравили. Но някои хора явно малко са прекалили с поздравленията и след това си позволяват да влязат в кабинета на председателя, да почнат да му ровят в шкафовете и в бюрата. Когато са попитали този човек какво търси, отговорът бил, че търси лед. Докторът ще каже за какво се ползва лед, но аз съм чувал, че се ползва, ако имаш нещо навехнато или счупено. Така че кой е пил, какво и кога е пил, това мен лично никога не ме е интересувало. Въпросът е човек да се държи нормално.

Това не стигна, ами вкараха в това и нашите мили момичета – „две секретарки”; (те не са „две секретарки”, а един технически сътрудник и един юрист.) че и те си подали оставката. Имаше такъв момент, но той беше много отдавна, когато искаха първата оставка на председателя. Тогава (искам да ги поздравя за лоялността, която проявиха) момичетата казаха: „Ако Вие си подадете оставката, ние си тръгваме с Вас”. А знаете, те, като две пчелички, обслужват 37 човека и тях да забърквате в това… извинявайте!

Относно другия колега, който чух, че има желание да му се извинявам, ние с него водихме личен разговор, който не интересува никого от тук присъстващите, нито обществото. Така че ние с него ще си продължим разговора и когато дойде моментът, може да му се извиня не един път, а два пъти.

И искам да си поръся главата с пепел: извинявайте, че закъснях с 30 минути, уважаеми колеги, и не можа да тръгне комисията навреме. Помолих г-н Витанов да ги подпиша, да ги вкараме и да не разпускаме комисията, но това не се случи. А вие знаете: аз съм бил винаги толерантен, гледал съм нещата да се решават с добро, още повече, влизаме в кампания. Ако другарите отляво мислят така да водят кампанията - с компромати, с мръсотии, с какво ли не, мисля, че това не е най-добрият вариант. Ламбев, млади хора сте, мисля, че човек трябва да се държи по-морално. Когато се оплюва нещо, може да е на партийна основа, но когато се влиза в лични нападки и обиди, тогава моралът пада много ниско. А това е лична нападка към председателя. Това не говори добре за институциите и от нещо дребно се изкара кой знае какъв проблем. Това ми прилича, все едно става дума за Костинброд.

Нека малко да се замислим върху тези неща. Влизаме в кампания, градът ни е малък, нали утре трябва да се срещаме и да се разминаваме по тези тротоари. Не може човек да няма после очи да погледне колегата си. В крайна сметка ние сме колеги, уж декларираме, че мислим само за доброто на града.

Още един път се извинявам на всички, че закъснях и комисията не можа да започне навреме и се надявам, че това няма да се повтори.

 

    След това обръщение г-н Ашиков съобщи, че в залата е налице необходимият кворум и откри 85-тото заседание на Великотърновския общински съвет.

Председателят на Общинския съвет даде думата на общинските съветници за изказвания по проекта за дневен ред.

 

1. Определяне носител на награда „24 май” на Община Велико Търново за завършен гимназиален етап на обучение, Вх. № 3477/14.05.2015 г.

2. Присъждане на Наградата на Община Велико Търново в системата на предучилищното и училищното образование „Св. Патриарх Евтимий Търновски”, Вх. № 3478/15.05.2015 г

3. Присъждане на награда „Култура“ на Община Велико Търново за високи постижения в областта на изкуствата и културата, Вх. № 3486/15.05.2015 г.

4. Приемане на Позиция на Великотърновски общински съвет, Вх. № 3518/20.05.2015 г.

5. Съгласие за кандидатстване на Община Велико Търново по проект „Модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж“ В. Търново в гр. Дебелец, Вх. № 3451/11.05.2015 г.

6. Промяна на местонахождението на предоставяне на социална услуга в общността „Дневен център“ за възрастни хора с увреждания от с. Вонеща вода в гр. В. Търново, Вх. № 3450/07.05.2015 г.

7. Приемане на годишен отчет за дейността на „КОЦ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3453/12.05.2015 г.

8. Приемане на годишен отчет за дейността на „СБАЛПФЗ Д-р Трейман“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3459/12.05.2015 г.

9. Приемане на годишен отчет за дейността на „ЦКВЗ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3460/12.05.2015 г.

10. Приемане на годишен отчет за дейността на „ЦПЗ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3461/12.05.2015 г.

11. Приемане на годишен отчет за дейността на „МЦРСМ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3455/12.05.2015 г.

12. Приемане на годишен отчет за дейността на „Инвестстрой - 92“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3454/12.05.2015 г.

13. Приемане на годишен отчет за дейността на „Обредни дейности“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3456/12.05.2015 г.

14. Приемане на годишен отчет за дейността на „ОДПГ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3457/12.05.2015 г.

15. Приемане на годишен отчет за дейността на „Царевград Търнов“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3458/12.05.2015 г.

 

Г-н МИРОСЛАВ ТРИФОНОВ: Аз ще направя следното предложение: предлагам в дневния ред да отпадне декларацията, която е внесена и която касае на практика здравната реформа. Ще ви обясня защо смятам, че декларацията трябва да отпадне. Когато са сложени важни теми, които касаят държавата, които касаят бъдещето на страната ни и на всички българи, да подхождаш емоционално, и то не само емоционално, а с революционен патос, е не само вредно, а е и опасно.

Какво се случва на практика? Уважаеми колеги от БСП, аз разбирам, че наближават избори, разбирам, че правителството, което управлява в момента, не е вашето правителство, но познавам всички ви поотделно и смея да твърдя, че повечето от вас са ми приятели, а всички поотделно вие сте отговорни и интелигентни хора. Не се поддавайте на партийна дисциплина, когато решаваме важни за града и за държавата неща, защото подготвената от вас декларация, както и много по-мекият вариант от страна на колегите от ГЕРБ, всъщност е камък в блатото. Преди час и половина говорих точно по този въпрос със заместник-министъра на здравеопазването - д-р Шарков. Неговият отговор беше: „В момента влизаме в Здравна комисия, където ще разглеждаме предложения”. До момента няма като факт нищо, което е решено по здравната реформа. Да се говори за това, че искаме да закриваме, че искаме да унищожаваме части от здравеопазването е престъпление. Никой нищо не е изкарал до момента, за да плашим хората в града, за да плашим и хората в държавата.

Един колега преди 10 минути ми каза: „Погледни, в Пловдив са взели решение!”. Да, и като са взели решение в Пловдив, и ние трябва да повторим папагалски това, което са направили там. Ще ми позволите да прочета само едно изречение от отговора на министъра Петър Москов относно решението, което е взето в Пловдив: „Никой, никога, дори и на теоретично ниво, не е имал намерение да закрива дейности, било с онкологични, било с други заболявания”. Така е, колеги, и ако решим да вземем отношение, нека да изчакаме, да видим накъде отиват нещата. Защото в случая какво ще направим с декларацията, която и да е тя – било декларацията на социалистите, било декларацията на ГЕРБ? Ще накараме хората да се страхуват, ще накараме хората да мислят и да останат с убеждение, че реформите, които се предлагат, са нещо изключително вредно за обществото, а нека да видим какво ще се предложи в крайна сметка. Някой има ли нещо черно на бяло? Пак казвам: в 16 часа започна Здравната комисия в Народното събрание, на която ще се разглежда и ще се умува как да се подходи. Дори доколкото знам, тези неща днес не са на дневен ред, а ще се разглежда въпросът за лекарствата.

В никакъв случай не съм съгласен Общинският съвет Велико Търново да причинява ненужно безпокойство сред гражданите на общината. Призовавам вносителите на декларацията да я изтеглят. Колеги от ГЕРБ, не се подлъгвайте по капана, който ви предлагат отляво. БСП е доказала, че умее да използва политическото айкидо, както се казва, и да насочва опонентите си в посока, така че да й свършат работата. Аз няма да подкрепя никоя от двете декларации. Искам да бъда достатъчно добре разбран от лекарите във Велико Търново. Преди две-три години няколко общински съветници направихме жива верига пред МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Ние отдясно участвахме всички в тази жива верига, както и представителите на Патриотичния фронт и не позволихме, по-късно с общите действия с Общинския съвет, във Велико Търново да бъде закрита Специализираната болница за активно лечение по кардиология. Тя продължава да съществува във Велико Търново и съм убеден, че трябва да съществува. Ние няма да позволим да бъдат закривани клиники или диспансери, но да всяваме паника по такъв начин, да насочваме общественото мнение в погрешна посока, това е неправилно. Колеги от ГЕРБ, искам да вярвам, че просто сте били заблудени, не искам да си помислям за другия вариант.

Г-н РУМЕН ДИМИТРОВ: Днес имаше Председателски съвет, на който аз се противопоставих точка 4 от проекта за дневен ред да присъства. Т.е. аз също исках да бъде премахната, но не защото съм против реформата, а защото съм против съдържанието на тази позиция. За мен жонглирането в неправилна посока води до задълбаване на проблема още повече. Оспорвам и мога да докажа по много пътища, че Общинският съвет трябва да вземе решение. Да, ще разширя дебата вследствие на информация, която ние трябва да имаме и която нямаме в момента. Аз не съм съгласен Общинският съвет да изразява позиция, и то сглобена по такъв начин. Не приемам и коментара на колегата, който дефинира ляво и дясно, тъй като аз не виждам къде сме хората, представители на гражданските формати.

Но само за да подскажа на колегата, че не е прав, аз съм си направил труда да направя копие от протокола на постоянната комисия, където палитрата е много пъстра и са се подписали всички и моето най-голямо удивление е несъответствието между това, което излиза в медиите и това, което съществува като безспорен факт. Аз съм го приготвил, за да ви го покажа. Предполагам, че ще го обсъждаме по-обстойно, като влезем в точката. Защото в медиите се тиражираше, че Здравната комисия е против сливането. Има несъответствие между публичната информация и документа, който държа аз. Затова аз също съм против така наречената „позиция” да бъде дефинирана гласувана от Общинския съвет. Затова подкрепям колегата за отпадане на точката с това съдържание.

Г-н НИКОЛЕН СТОЙНОВ: Да, тази позиция, която излезе първоначално, лично моя, касаеше и аспект от реформата, която се коментира сега в момента. Наистина, аз призовах за повече яснота. Още вчера го казах няколко пъти: на мен не ми беше ясно, как точно ще се случи това нещо и исках повече информация чрез тази моя позиция, за да може, ако има дебат, за което призовават колегите отляво, да стъпим на нещо. И кой ще дебатира? Ние от ГЕРБ или останалите колеги? Аз мисля, че тук няма място за политика.

Нека да отложим точката. Оттеглям тази моя декларация и да разговаряме, когато има повече яснота в Здравната комисия в Народното събрание. Предлагам тази позиция, която аз изразих на комисията по здравеопазване, да се оттегли за следващо редовно заседание или когато видим по-конкретни документи и предложения, за да имаме по-голяма яснота.

Г-н СТОЯН ВИТАНОВ: Обсъждането на дневния ред стана едва ли не дебат. Забелязвам, че д-р Стойнов прояви обяснима отзивчивост към молбата на г-н Трифонов, само че искам да акцентирам върху няколко неща.

Първо, проектозаконът е публикуван. Вчера коментирахме това с д-р Стойнов. Трето, дадени са чл. 26, 26 „а” и 26 „б”, в които ясно е казано, че диспансерите се заличават от правния мир – прави се сливане или вливане. На следващо място, не е само Пловдив. Русе, Шумен, Варна, Стара Загора, Благоевград начело с техните кметове.

Не искам да влизам в политизиране, но забелязвам отстъплението и снизходителността на д-р Стойнов. Разбира се, въпрос на поведение на вашите съветници, на вашата формация, но ние настояваме, и то не за да вземем дивиденти. Ако питате онкологично болните или болните с по-тежки заболявания в другите диспансери, знаем за какво става дума.

Според мен не търпи отлагане. Според мен ще бъдем поставени пред свършен факт няколко дена по-късно. Според мен законът ще мине, каквото и да става; очевидно си имате мнозинството в парламента. Е, и? Тогава тук ще си приемаме декларация. Освен това не е декларация, а позиция и е нормално Общинският съвет да изрази, а тя не е погрешна, защото се базира на членове, които са вписани в проектозакона и които не са отхвърлени.

И като заключение, към г-н Трифонов. Г-н Трифонов, Вие говорите тук за престъпления. Преди време един пък ни обвиняваше, че сме наследници на убийци. Много си приличате един с друг.

Г-н ДРАГОШ МЕТОДИЕВ: Мъчно ми става и не зная доколко сте запознати с това, какво дебатираме в момента. Дебатираме изказването на министъра на здравеопазването по „Нова телевизия”, дебатираме един проектозакон и писания във вестниците. Явно в тази държава нещата вървят на проба и грешка, тъй като това беше пробата, но лично аз не разбрах какво искаше да каже д-р Москов с централния кръг и тези няколко кръгчета около него.

Всички знаете, че собственици на лечебните заведения са държавата, Министерството на здравеопазването, общините и частните. Д-р Москов се опитва, тъй като здравеопазването е недофинансирано и никой не говори тук и никъде няма яснота или визия, как ще бъде субсидирано, ще бъдат ли вдигнати клиничните пътеки като стойност, как ще бъде финансирането. Защото финансирането на клиничните пътеки и стойността им са от 2005 г. Тук никой нищо не говори. Тук се мълчи. Ние слушаме как ще бъдат обединявани лечебни заведения с цел икономии и с цел това, че пациентът да не обикалял. Извинявайте, това прозвуча толкова глухо и толкова смешно. Аз отправих едно предложение: нека да съберат всички частни болници в София в един холдинг, тъй като имат доста голяма администрация. Защо трябва да има толкова много хора, които да вземат излишни пари във всяка една частна болница? Да може да се спести повече.

Ако ние не вземем някакво решение като общински съветници и граждани, които защитаваме интересите на великотърновци, дори в момента не здравната комисия, ами десет здравни комисии да мъдруват, трябва да знаят нашата позиция като граждани, предварително изявена, за които аз апелирам да излезем с позиция.

Г-н СТАНИСЛАВ РАШКОВ: Чета внимателно дневния ред. Там пише, че приемаме позицията на Великотърновския общински съвет с входящ номер 3518. Това е входящият номер на позицията на д-р Стойнов? След като той я оттегля, автоматично трябва да отпадне точка 4.

Току-що погледнах и становището на колегите от БСП. Вероятно е положително и има какво да се дебатира; чух изказванията на другите, но нямаме готовност, не сме запознати с това предложение и не сме в състояние да вземем, лично аз, каквото и да е становище. Затова се придържам към дневния ред. След като д-р Стойнов оттегли своето становище, точка 4 трябва да отпадне.

Г-н ТОДОР ТОДОРОВ: Явно не можем да стигнем до единно мнение. Тези два дена, в които коментирахме и дебатирахме въпроса в Общинския съвет, явно не ни стигнаха.

Аз искам да направя допълнение към предложението на д-р Стойнов и да предложа да отложим точката за редовното ни заседание в следващия четвъртък. По принцип е много добре такива позиции или декларации да ги приемаме с по-голямо единодушие.

Г-н ПЛАМЕН РАДОНОВ: Безспорно, дебати по отношение на здравеопазването на територията на общината в Общинския съвет трябва да има, защото това касае целокупното население на Великотърновската община, на общините около Велико Търново, даже и районите около Велико Търново. Ние, като съветници и като политици, трябва да бъдем наясно какво се случва там и в съответния ред ние трябва да можем да подпомогнем това, което се случи.

В допълнение на това, което каза д-р Методиев, аз ще кажа, че има заявени неща, но като цяло липсва прозрачност на намеренията на Министерството на здравеопазването и обществото не е запознато какви цели преследва със съответните действия – било законодателни, било административни. На нас, като политици, трябва да ни бъде ясно едно: след като се предприемат тези действия от страна на Народното събрание, на Министерството на здравеопазването, на Здравната каса и на други институции, които се занимават със здравеопазване, със здравна политика, по какъв начин и по кои показатели ще разберем, че качеството и достъпността на медицинската услуга са се повишили. Т.е., ние трябва да знаем предполагаемите резултати от тези така наречени „реформи” преди те да са започнали. Аз не виждам Министерството на здравеопазването да е запознало българското общество и в частност търновското.

Затова г-н Председателю, моля Ви, щом като отпадат декларациите и позициите, да се отправи едно писмо до Министерството на здравеопазването, за да бъдем запознати какви действия смятат да се предприемат и какви резултати се очакват от тези действия. Тогава може да има дебат - дали са правилни, дали не са правилни. Няма полза, след като действията се случат, ние после да дебатираме. Т.е., както винаги в България се дебатира резултатът постфактум, а не когато трябва да се предприемат самите действия. Има здравна стратегия 1420, тя е заявена в Брюксел, приета е от Европейската комисия. Нека от Министерството да се направят съответствията и очакваните резултати. Това е, което би следвало великотърновската общественост и Велико Търново да получат.

Г-н КАМЕН АЛЕКСИЕВ: Тъй като вече навлязохме в обсъждане на точката, която не е ясно дали ще влезе в дневния ред, предлагам прекратяване на дебата, с още едно изречение към някои колеги, които не се били запознали с намеренията на Здравното министерство. Само преди седмица д-р Москов беше във Велико Търново, повече от два часа изнесе лекция относно намеренията на Здравното министерство. На тази среща аз не видях нито един от тукприсъстващите, който да попита какви са намеренията на Министерството на здравеопазването по отношение на т.нар. „диспансери”. Искам прекратяване на дебата и преминаване към гласуване по приемането на дневния ред.

Г-н НИКОЛАЙ АШИКОВ: В момента няма дебати, а има обсъждане на дневния ред.

Г-н КАМЕН АЛЕКСИЕВ: Ние 30 минути говорим по една и съща точка, която не е ясно дали ще влезе в дневния ред.

Г-н НИКОЛАЙ АШИКОВ: Но тя е много важна точка и всеки иска да изкаже мнение.

Ако отиваме в тази посока, можем да излъчим една работна група – от по-големите групи по двама човека, примерно, а от по-малките по един човек, и тя да подготви това питане, което Пламен Радонов предложи - с въпроси до Министерството, с конкретни отговори, които ни интересуват, така по-добре ли ще бъде според вас?

Г-н ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ: Искам да припомня, че в понеделник ние, нашата група, внесохме предложение на днешното извънредно заседание да изработим позиция относно промените, които се подготвят в Закона за лечебните заведения, които вече са внесени в Здравната комисия и те се обсъждат по същество. Ние трябва да решим нашата позиция каква да бъде – „за” закриването на медицинските центрове или „против” закриването.

Вчера имаше съвместно заседание на трите комисии – ПК по ИВСПИЕСМВ, ПК по БФ и ПК по ЗСД, на което постигнахме консенсус всички, които сме членове на тези три комисии, и имаме една подложка и основа като позиция. Аз мисля, че тя трябва да влезе, да я подложим на обсъждане и да я изработим окончателно и като институция ние да имаме своя позиция.

Разбира се, всеки може да има свое мнение и различие, но най-малкото, което е, като собственик на тези дружества трябва да имаме позиция, а трябва да имаме позиция и от гледна точка защита правата и интересите на пациентите.

Г-н МИРОСЛАВ ТРИФОНОВ: Предложението на Камен Алексиев беше разумно. Никой от вас не присъства наистина.

Г-н ДРАГОШ МЕТОДИЕВ: Дайте сега да не ставаме „за” и „против” Москов. Министърът на здравеопазването го интересуват всички лечебни заведения. Два пъти идва във Велико Търново и влезе единствено в тази болница, която е негова собственост. Колко пъти е влизал в Онкодиспансера, в Психодиспансера и т.н.; поне да види къде се намират като лечебни заведения? Ние трябва да ходим след него като овце ли?

Г-жа ПЕТЯ ИЛИЕВА: От всичко, което чух дотук, аз съм за себе си абсолютно убедена, че точка 4 трябва да бъде отложена. От изказванията на колегите мога да ги разделя на две групи. Хора, за които не всичко е ясно, хора, които искат отговорно да вземат такова решение и хора, които искат да изявят политическа позиция и към тях бих могла да прибавя и такива, които не би трябвало да вземат отношение, тъй като са в конфликт на интереси. Дайте съвсем сериозно да се разгледа детайлно, дали точно предложението на г-н Радонов, или под някаква друга форма, но не можем само заради самата позиция, в която има неясноти. Реформа освен с ресурси се прави и с подкрепа. Всички заявяваме, че искаме реформа, а от изказванията дотук излиза, че ние не искаме реформа, ние искаме да запазим статуквото за себе си. Не мисля, че това е подходяща позиция за хора, които декларират, че се интересуват от здравето. Не се търгува със здравето и то няма цвят.

 

Г-н Ашиков подложи на гласуване предложението на г-н Алексиев за прекратяване на дебата.

Предложението беше прието с 28 „за”, 5 „против”, „въздържал се” няма.

Предложението на г-н Трифонов за отпадане на точка 4 от дневния ред беше подложено на гласуване.

Предложението беше прието с 18 „за”, 7 „против”, 5 „въздържал се”.

Целият дневен ред, заедно с гласуваната промяна, беше подложен на гласуване.

Дневният ред беше приет с 26 „за”, 5 „против” и 2 „въздържал се”.

 

ДНЕВЕН РЕД:

 

1. Определяне носител на награда „24 май” на Община Велико Търново за завършен гимназиален етап на обучение, Вх. № 3477/14.05.2015 г.

2. Присъждане на Наградата на Община Велико Търново в системата на предучилищното и училищното образование „Св. Патриарх Евтимий Търновски”, Вх. № 3478/15.05.2015 г

3. Присъждане на награда „Култура“ на Община Велико Търново за високи постижения в областта на изкуствата и културата, Вх. № 3486/15.05.2015 г.

4. Съгласие за кандидатстване на Община Велико Търново по проект „Модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж“ В. Търново в гр. Дебелец, Вх. № 3451/11.05.2015 г.

5. Промяна на местонахождението на предоставяне на социална услуга в общността „Дневен център“ за възрастни хора с увреждания от с. Вонеща вода в гр. В. Търново, Вх. № 3450/07.05.2015 г.

6. Приемане на годишен отчет за дейността на „КОЦ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3453/12.05.2015 г.

7. Приемане на годишен отчет за дейността на „СБАЛПФЗ Д-р Трейман“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3459/12.05.2015 г.

8. Приемане на годишен отчет за дейността на „ЦКВЗ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3460/12.05.2015 г.

9. Приемане на годишен отчет за дейността на „ЦПЗ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3461/12.05.2015 г.

10. Приемане на годишен отчет за дейността на „МЦРСМ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3455/12.05.2015 г.

11. Приемане на годишен отчет за дейността на „Инвестстрой - 92“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3454/12.05.2015 г.

12. Приемане на годишен отчет за дейността на „Обредни дейности“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3456/12.05.2015 г.

13. Приемане на годишен отчет за дейността на „ОДПГ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3457/12.05.2015 г.

14. Приемане на годишен отчет за дейността на „Царевград Търново“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3458/12.05.2015 г

 

ПО ПЪРВА ТОЧКА ОТНОСНО: Определяне носител на награда „24 май” на Община Велико Търново за завършен гимназиален етап на обучение, Вх. № 3477/14.05.2015 г.

 

Изказвания не бяха направени.

Предложението по точка 1 беше подложено на гласуване.

Предложението беше прието с 32 „за”, „против” няма, 1 „въздържал се”.

 

РЕШЕНИЕ №1552

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА и чл. 11 от Статута на Награда „24 май“ на Община Велико Търново за завършен гимназиален етап, Великотърновски общински съвет:

 

ПРИСЪЖДА НАГРАДА „24 МАЙ“ на

 

Михаела Иванова Градинарова – ученичка от Природо – математическа гимназия „Васил Друмев“ – Велико Търново

 

ПО ВТОРА ТОЧКА ОТНОСНО: Присъждане на Наградата на Община Велико Търново в системата на предучилищното и училищното образование „Св. Патриарх Евтимий Търновски”, Вх. № 3478/15.05.2015 г

 

Изказвания не бяха направени.

Предложението по точка 2 беше подложено на гласуване.

Предложението беше прието с 31 „за”, „против” няма, 1 „въздържал се”.

 

РЕШЕНИЕ № 1553

 

На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА и т. 9 и т.10 от Статут за наградата на Община Велико Търново в системата на предучилищното и училищно образование „Св. Патриарх Евтимий Търновски”, Великотърновски общински съвет:

 

  1. Не присъжда Награда на Община Велико Търново „Св. Патриарх Евтимий Търновски” за „Учител на годината” за 2014/2015 година в предучилищното възпитание.
  2. Присъжда Награда на Община Велико Търново „Св. Патриарх Евтимий Търновски” за „Учител на годината” за 2014/2015 година в начален етап на образование на Валентина Михайлова Найденова – Старши учител в ОУ „Бачо Киро” гр. Велико Търново.
  3. Не присъжда Награда на Община Велико Търново „Св. Патриарх Евтимий Търновски” за „Учител на годината” за 2014/2015 година в прогимназиален етап на образование.
  4. Присъжда Награда на Община Велико Търново „Св. Патриарх Евтимий Търновски” за „Учител на годината” за 2014/2015 година в гимназиален етап на образование на Снежина Маринова Стефанова – Старши учител по испански език в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Велико Търново.
  5. Присъжда Награда на Община Велико Търново „Св. Патриарх Евтимий Търновски” за „Колектив на годината” за 2014/2015 година в областта на предучилищното образование на ЦДГ „Слънце” гр. Велико Търново.
  6. Присъжда Награда на Община Велико Търново „Св. Патриарх Евтимий Търновски” за „Колектив на годината” за 2014/2015 година в областта на училищното образование на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Велико Търново.

 

ПО ТРЕТА ТОЧКА ОТНОСНО: Присъждане на награда „Култура“ на Община Велико Търново за високи постижения в областта на изкуствата и културата, Вх. № 3486/15.05.2015 г.

 

Г-жа ЛИДИЯ ПРОКОПОВА: Нарочно изчаках, за да се изкажа по третата награди. За първи път имаме такава награда и за наша радост имахме номинирани творци и ПК по ОНК излъчи с консенсус в областта на литературата д-р Радка Пенчева, предложена от ВТУ и за дебют младия творец Наню Бакалов.

Също така искам да кажа няколко добри думи и за предходните две точки; за младата девойка от ПМГ „Васил Друмев” с много постижения, приета вече „Медицина” в два университета. Дай, Боже, за тази млада дама здравеопазването и законодателството в сферата на здравеопазването да е стабилно и тя да не се сблъсква с тези разнопосочни неща, с това политиканстване, с това дърпане назад от страна на избраниците на великотърновската общественост.

Също така искам да кажа няколко добри думи и за хората, излъчени за наградата „Свети Патриарх Евтимий” - едни достойни преподаватели, както и двата колектива.

За жалост, в две от категориите няма номинации, което според мен е отстъпление от нашите постижения и може би в бъдеще, както и се обединихме отново консенсусно различни творци, различни политически сили, ние да се съберем и за издигане авторитета на община Велико Търново, за издигане авторитета на творците, на учителите, на научните работници и ние да уеднаквим критериите на всички статути за номинация и присъждане на наградите. Може би ще бъде за наградите на община Велико Търново, това е едно бъдещо законотворчество от страна на общинските съветници. Дано това стане до края на този мандат и ние да не предадем на следващия Общински съвет едно забатачване, като за жалост е в здравеопазването.

 

Предложението по точка 3 беше подложено на гласуване.

Предложението беше прието с 29 „за”, „против” няма, „въздържал се” няма.

 

РЕШЕНИЕ № 1554

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА и чл. 18 от Статут на Награда “Култура” на Община Велико Търново за високи постижения в областта на изкуствата и културата, Великотърновски общински съвет присъжда Награда „Култура“ :

 

1. В категория за “Ярки постижения в областта на изкуствата и културата” на:

 

Д-р Радка Пенчева

 

2. В категория за “Най-успешен дебют или изява на млад творец” /с творчески изяви до 5 години/:

 

Наню Бакалов

 

ПО ЧЕТВЪРТА ТОЧКА ОТНОСНО: Съгласие за кандидатстване на Община Велико Търново по проект „Модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж“ В. Търново в гр. Дебелец, Вх. № 3451/11.05.2015 г.

 

Г-н РУМЕН ДИМИТРОВ: По принцип ще подкрепя това предложение, но не съм съгласен и моля Общинската администрация, в лицето на нашия кмет Даниел Панов, да вземе своевременни и адекватни мерки за преместването на този патронаж от Дебелец в гр. Велико Търново!

Имам няколко мотива, които в момента няма да изтъквам и мисля, че сега е моментът, когато говорим за енергийна ефективност и за подмяна на кухненски съоръжения, отново да повдигна въпроса, че и към днешна дата на територията на общината техниката, с която някои от детските заведения работят, вероятно мой набор. Когато говорим за енергийна ефективност, мисля, че трябва да тръгнем и оттам. Това е един важен въпрос, и важен акцент в нашето поведение: искаме или не искаме да модернизираме детските заведения и то в частта с храненето.

Маркирам проблема за пореден път.

 

Предложението по т. 4 беше подложено на поименно гласуване:

Николай Ашиков - за, Тодор Тодоров - за, Йорданка Стефанова – за, Деян Хаджийски - за, Тихомир Георгиев - за, Красимир Калчев - за, Божидар Ангелов - за, Николен Стойнов - за, Росен Иванов - за, Михаил Харалампиев – за, Атанас Атанасов - за, Станислав Рашков - за, Йордан Грозданов - за, Иван Александров - за, Радка Крумова – за, Николай Георгиев - за, Николай Илчев – за, Румен Димитров - за, Мариян Кенаров - за, Мирослав Трифонов – за.

Предложението беше прието с 20 „за”, „против” няма, „въздържал се” няма.

 

РЕШЕНИЕ № 1555

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 18, ал. 1, т. 2 от Закона за социално подпомагане и приетата от Великотърновски общински съвет Общинска стратегия за развитие на социалните услуги на територията на Община Велико Търново 2011 – 2015 г., Великотърновски общински съвет:

 

1. Дава съгласие за кандидатстване на Община Велико Търново с Проект „Модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж – Велико Търново” по Фонд „Социална закрила” за модернизация на съществуващата материална база на Домашен социален патронаж – Велико Търново в гр. Дебелец.

2. Дава съгласие Община Велико Търново да поеме ангажимент за осигуряване на152,32 лв. с ДДС от общинския бюджет, сума представляваща минимално допустимият принос на Община Велико Търново за съфинансиране на Проект „Модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж – Велико Търново”.

 

ПО ПЕТА ТОЧКА ОТНОСНО: Промяна на местонахождението на предоставяне на социална услуга в общността „Дневен център“ за възрастни хора с увреждания от с. Вонеща вода в гр. В. Търново, Вх. № 3450/07.05.2015 г.

 

Изказвания не бяха направени.

Предложението по точка 5 беше подложено на поименно гласуване.

Николай Ашиков - за, Тодор Тодоров - за, Йорданка Стефанова – за, Деян Хаджийски - за, Петя Илиева - за, Тихомир Георгиев - за, Красимир Калчев - за, Божидар Ангелов - за, Николен Стойнов - за, Росен Иванов - за, Михаил Харалампиев – за, Атанас Атанасов - за, Станислав Рашков - за, Йордан Грозданов - за, Иван Александров - за, Радка Крумова – за, Николай Георгиев - за, Николай Илчев – за, Румен Димитров – въздържал се, Мариян Кенаров - за, Мирослав Трифонов – за.

Предложението беше прието с 20 „за”, „против” няма, 1 „въздържал се”.

 

РЕШЕНИЕ № 1556

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 18, ал. 1, т. 3 от Закона за социално подпомагане, Великотърновски общински съвет:

 

1. Дава съгласие за преместване предоставянето на социалната услуга в общността „Дневен център” за възрастни хора с увреждания над 18 години с капацитет от 25 места от с. Вонеща вода, общ. Велико Търново в гр. Велико Търново с административен адрес: ул. „Поп Харитон” № 4, блок Б, считано от 01.06.2015 г.

 

2. Възлага на Кмета на Община Велико Търново да представи Решението на Великотърновски общински съвет за преместване предоставянето на социалната услуга в общността „Дневен център” за възрастни хора с увреждания от с. Вонеща вода в гр. Велико Търново на адрес: ул. „Поп Харитон” № 4, блок Б, считано от 01.06.2015 г., пред Регионална дирекция за социално подпомагане – Велико Търново.

 

ПО ШЕСТА ТОЧКА ОТНОСНО: Приемане на годишен отчет за дейността на „КОЦ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3453/12.05.2015 г.

 

Г-н СТАНИСЛАВ РАШКОВ: Какво точно е решението? Погледнете решението на таблото! Това, което вероятно не е вписано, е решението на комисията по ИВСПИЕСМВ. Трябва да се приемат три документа: първа точка: годишен отчетен доклад; втора точка: годишен финансов отчет; трета точка: доклад на експерт-счетоводител - това важи само за КОЦ. Точка първа и втора се отнасят за всички останали търговски дружества.

Предлагам това да се добави към проекта за решение. Четвъртият документ е протоколът от Общото събрание – т.е., това, което днес правим – че приемаме тези три документа за Комплексния онкологичен център и за другите – двата документа.

Аз бях на Икономическата комисия и там направих едно предложение, но искам да го направя и сега, на сесията, и то да се протоколира. Ако ви прави впечатление, в основанието за това решение липсва чл. 19 от нашата Наредба за търговската дейност. Моята молба е Икономическата комисия и Комисията за общинска собственост, защото те са в ролята на контрольор на търговските дружества, да внесат в Общинския съвет предложение за промяна на чл. 19 от Наредбата за общинските дружества. Той противоречи на два закона – на чл. 40 от Закона за счетоводството и на чл. 147 или 148 (не помня кой точно) от Закона за търговските дружества. В същото време да се коригира чл. 18 от нашата Наредба. Той е непълен, а чл. 19 противоречи на тези два закона.

Казвам това, за да се протоколира и да го имате предвид. Тази корекция трябва да стане много бързо.

Г-н РУМЕН ДИМИТРОВ: Моето изказване е в подкрепа на това, което колегата Рашков изнася. Няма да цитирам точно колко пъти и кога са били датите, но мисля, че точно в този състав аз правя предложения към целия състав на Общинския съвет да актуализираме нормативната си уредба, въпреки всички тези протести от страна на Общинската администрация. И от момента, в който вие отказахте – този Общински съвет, тъй като не приехте моето предложение, респективно и Общинската администрация, ние влязохме в една много сериозна поредност на незаконосъобразност вследствие на нашето несъответствие на нормативната база, на нормативните актове, т.е. наредбите, и всички промени, които съпътстват законите.

Колегата Рашков е прав, само че не зная как това ще се случи, след като този Общински съвет не желае промяна и тази Общинската администрация също не желае промяна. Лично аз съм внасял предложения в този мандат няколко пъти.

 

Предложението по т. 6, заедно с предложеното от г-н Рашков допълнение, беше подложено на поименно гласуване:

Николай Ашиков - за, Тодор Тодоров - за, Йорданка Стефанова – за, Деян Хаджийски - за, Петя Илиева - за, Тихомир Георгиев - за, Красимир Калчев - за, Божидар Ангелов - за, Николен Стойнов - за, Росен Иванов - за, Михаил Харалампиев – за, Атанас Атанасов - за, Петко Тюфекчиев – за, Станислав Рашков - за, Йордан Грозданов - за, Любен Велчев - за, Иван Александров - за, Радка Крумова – за, Николай Георгиев - за, Николай Илчев – за, Пламен Радонов - за, Румен Димитров - за, Мариян Кенаров - за, Камен Алексиев – за, Мирослав Трифонов – за.

Предложението беше прието с 25 „за”, „против” няма, „въздържал се” няма.

 

РЕШЕНИЕ № 1557

 

І. На основание чл. 137, ал. 1, т. 3, във вр. с чл.147, ал. 2 от ТЗ, чл. 40, ал.1, т.1, „б” от Закона за счетоводството, Великотърновски общински съвет:

1. Приема Годишен отчет за дейността през 2014 година на „Комплексен онкологичен център-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново.

2.Приема Годишен доклад за дейността на „Комплексен онкологичен център-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново за 2014 г.

3.Приема Доклад на независимия одитор за 2014 г. на „Комплексен онкологичен център-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново.

4. Възлага на Управителя на „Комплексен онкологичен център-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново да предприеме необходимите действия по обявяване на Годишен отчет за дейността през 2014 година на дружеството съгласно предвидения в закона ред.

5. Поради реализирана загуба от дейността на „Комплексен онкологичен център-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново за финансовата 2014г. в размер на -357 000лв. (триста петдесет и седем хиляди лева), печалба не се разпределя.

ІІ. На основание чл. 137, ал. 1, т. 5 от ТЗ и във връзка с чл.147, ал.2 от ТЗ и чл. 18, т.10 от Наредбата за управление и упражняване правата на собственост върху общинската част на капитала на търговските дружества, Великотърновски общински съвет:

1.Освобождава от отговорност Управителя Д-р Мария Иванова Рачева на „Комплексен онкологичен център-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново - еднолично дружество с ограничена отговорност, със 100 % Общински капитал, за 2014г.

2. Възлага на Управителя на „Комплексен онкологичен център-Велико Търново” ЕООД в срок до 30.06.2015 г. да предприеме законови действия по събиране на вземанията на търговското дружество за 2014г. и внесе подробна информация за предприетите действия за събиране на вземанията в Общинската администрация.

 

ПО СЕДМА ТОЧКА ОТНОСНО: Приемане на годишен отчет за дейността на „СБАЛПФЗ Д-р Трейман“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3459/12.05.2015 г.

 

Г-н СТАНИСЛАВ РАШКОВ: Това, което говорихме за предното търговско дружество, важи за всички останали, като отпада само докладът на експерт-счетоводителя.

Предложението по точка 7 беше подложено на поименно гласуване.

Николай Ашиков - за, Тодор Тодоров - за, Йорданка Стефанова – за, Деян Хаджийски - за, Петя Илиева - за, Тихомир Георгиев - за, Красимир Калчев - за, Божидар Ангелов - за, Николен Стойнов - за, Росен Иванов - за, Михаил Харалампиев – за, Стефан Антонов - за, Петко Тюфекчиев – за, Станислав Рашков - за, Йордан Грозданов - за, Любен Велчев - за, Иван Александров - за, Радка Крумова – за, Николай Георгиев - за, Николай Илчев – за, Пламен Радонов - за, Румен Димитров - за, Мариян Кенаров - за, Камен Алексиев – за, Мирослав Трифонов – за.

Предложението беше прието с 25 „за”, „против” няма, „въздържал се” няма.

 

РЕШЕНИЕ № 1558

 

І. На основание чл. 137, ал. 1, т. 3, във вр. с чл.147, ал. 2 от ТЗ, чл. 40, ал.1, т.1, „б” от Закона за счетоводството, Великотърновски общински съвет:

1. Приема Годишен отчет за дейността през 2014 година на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” ЕООД – гр.Велико Търново.

2. Приема Годишен доклад за дейността на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” ЕООД – гр.Велико Търново за 2014 г.

3. Възлага на Управителя на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” ЕООД – гр.Велико Търново да предприеме необходимите действия по обявяване на Годишен отчет за дейността през 2014 година на дружеството съгласно предвидения в закона ред.

4. Реализираната печалба от дейността на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” ЕООД гр.Велико Търново за финансовата 2014г. в размер на 157 000лв. (сто петдесет и седем хиляди лева), не се разпределя. Същата да послужи за приспадане на данъчна загуба.

ІІ. На основание чл. 137, ал. 1, т. 5 от ТЗ и във връзка с чл.147, ал.2 от ТЗ и чл. 18, т.10 от Наредбата за управление и упражняване правата на собственост върху общинската част на капитала на търговските дружества, Великотърновски общински съвет:

1.Освобождава от отговорност Управителя Д-р Мария Иванова Рачева на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” ЕООД – гр.Велико Търново - еднолично дружество с ограничена отговорност, със 100 % Общински капитал, за 2014г.

2. Възлага на Управителя на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” ЕООД – гр.Велико Търново срок до 30.06.2015 г. да предприеме законови действия по събиране на вземанията на търговското дружество за 2014г. и внесе подробна информация за предприетите действия за събиране на вземанията в Общинската администрация

 

ПО ОСМА ТОЧКА ОТНОСНО: Приемане на годишен отчет за дейността на „ЦКВЗ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3460/12.05.2015 г.

 

Изказвания не бяха направени.

Предложението по точка 8 беше подложено на поименно гласуване.

Николай Ашиков - за, Тодор Тодоров - за, Йорданка Стефанова – за, Деян Хаджийски - за, Петя Илиева - за, Тихомир Георгиев - за, Красимир Калчев - за, Божидар Ангелов - за, Николен Стойнов - за, Росен Иванов - за, Михаил Харалампиев – за, Стефан Антонов - за, Йордан Грозданов - за, Любен Велчев - за, Иван Александров - за, Радка Крумова – за, Николай Георгиев - за, Пламен Радонов - за, Румен Димитров - за, Мариян Кенаров - за, Камен Алексиев – за, Мирослав Трифонов – за.

Предложението беше прието с 22 „за”, „против” няма, „въздържал се” няма.

 

РЕШЕНИЕ № 1559

 

І. На основание чл. 137, ал. 1, т. 3, във вр. с чл.147, ал. 2 от ТЗ, чл. 40, ал.1, т.1, „б” от Закона за счетоводството, Великотърновски общински съвет:

1. Приема Годишен отчет за дейността през 2014 година на „Център за кожно-венерически заболявания-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново .

2. Приема Годишен доклад за дейността на „Център за кожно-венерически заболявания-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново за 2014 г.

3. Възлага на Управителя на „Център за кожно-венерически заболявания-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново да предприеме необходимите действия по обявяване на Годишен отчет за дейността през 2014 година на дружеството съгласно предвидения в закона ред.

4. Реализираната печалба от дейността на „Център за кожно-венерически заболявания-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново за финансовата 2014г. в размер на 19 000лв. (деветнадесет хиляди лева), не се разпределя. Същата да послужи за ре-инвестиране, чрез покриване на капиталови разходи.

ІІ. На основание чл. 137, ал. 1, т. 5 от ТЗ и във връзка с чл.147, ал.2 от ТЗ и чл. 18, т.10 от Наредбата за управление и упражняване правата на собственост върху общинската част на капитала на търговските дружества, Великотърновски общински съвет:

1.Освобождава от отговорност Управителя Д-р Теодора Цекова Чолакова на „Център за кожно-венерически заболявания-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново - еднолично дружество с ограничена отговорност, със 100 % Общински капитал, за 2014г.

2. Възлага на Управителя на „Център за кожно-венерически заболявания-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново в срок до 30.06.2015 г. да предприеме законови действия по събиране на вземанията на търговското дружество за 2014г. и внесе подробна информация за предприетите действия за събиране на вземанията в Общинската администрация.

 

ПО ДЕВЕТА ТОЧКА ОТНОСНО: Приемане на годишен отчет за дейността на „ЦПЗ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3461/12.05.2015 г.

 

Изказвания не бяха направени.

Предложението по точка 9 беше подложено на поименно гласуване.

Николай Ашиков - за, Тодор Тодоров - за, Йорданка Стефанова – за, Деян Хаджийски - за, Петя Илиева - за, Тихомир Георгиев - за, Красимир Калчев - за, Божидар Ангелов - за, Николен Стойнов - за, Росен Иванов - за, Михаил Харалампиев – за, Стефан Антонов - за, Желка Денева - за, Йордан Грозданов - за, Любен Велчев - за, Иван Александров - за, Радка Крумова – за, Николай Георгиев - за, Пламен Радонов - за, Румен Димитров - за, Мариян Кенаров - за, Камен Алексиев – за, Мирослав Трифонов – за.

Предложението беше прието с 23 „за”, „против” няма, „въздържал се” няма.

 

РЕШЕНИЕ № 1560

 

І. На основание чл. 137, ал. 1, т. 3, във вр. с чл.147, ал. 2 от ТЗ, чл. 40, ал.1, т.1, „б” от Закона за счетоводството, Великотърновски общински съвет:

1. Приема Годишен отчет за дейността през 2014 година на „Център за психично здраве-Велико Търново” ЕООД– гр.Велико Търново.

2. Приема Годишен доклад за дейността на „Център за психично здраве-Велико Търново” ЕООД– гр.Велико Търново за 2014 г.

3. Възлага на Управителя на „Център за психично здраве-Велико Търново” ЕООД– гр.Велико Търново да предприеме необходимите действия по обявяване на Годишен отчет за дейността през 2014 година на дружеството съгласно предвидения в закона ред.

4. Реализираната печалба от дейността на „Център за психично здраве-Велико Търново” ЕООД– гр.Велико Търново за финансовата 2014г. в размер на 21 000лв. (двадесет и една хиляди лева), не се разпределя. Същата да послужи за ре-инвестиране, чрез покриване на капиталови разходи.

ІІ. На основание чл. 137, ал. 1, т. 5 от ТЗ и във връзка с чл.147, ал.2 от ТЗ и чл. 18, т.10 от Наредбата за управление и упражняване правата на собственост върху общинската част на капитала на търговските дружества, Великотърновски общински съвет:

1.Освобождава от отговорност Управителя Д-р Мариана Петрова-Андреева на „Център за психично здраве-Велико Търново” ЕООД – гр.Велико Търново - еднолично дружество с ограничена отговорност, със 100 % Общински капитал, за 2014г.

2. Възлага на Управителя на „Център за психично здраве-Велико Търново” ЕООД– гр.Велико Търново в срок до 30.06.2015 г. да предприеме законови действия по събиране на вземанията на търговското дружество за 2014г. и внесе подробна информация за предприетите действия за събиране на вземанията в Общинската администрация.

 

ПО ДЕСЕТА ТОЧКА ОТНОСНО: Приемане на годишен отчет за дейността на „МЦРСМ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3455/12.05.2015 г.

 

Изказвания не бяха направени.

Предложението по точка 10 беше подложено на поименно гласуване.

Николай Ашиков - за, Тодор Тодоров - за, Йорданка Стефанова – за, Деян Хаджийски - за, Петя Илиева - за, Тихомир Георгиев - за, Красимир Калчев - за, Божидар Ангелов - за, Николен Стойнов - за, Росен Иванов - за, Михаил Харалампиев – за, Стефан Антонов - за, Желка Денева - за, Йордан Грозданов - за, Любен Велчев - за, Иван Александров - за, Радка Крумова – за, Николай Георгиев - за, Пламен Радонов - за, Румен Димитров – въздържал се, Мариян Кенаров - за, Камен Алексиев – за, Мирослав Трифонов – за.

Предложението беше прието с 22 „за”, „против” няма, 1 „въздържал се”.

 

РЕШЕНИЕ № 1561

 

І. На основание чл. 137, ал. 1, т. 3, във вр. с чл.147, ал. 2 от ТЗ, чл. 40, ал.1, т.1, „б” от Закона за счетоводството, Великотърновски общински съвет:

1. Приема Годишен отчет за дейността през 2014 година на „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І - Велико Търново” ЕООД– гр.Велико Търново .

2. Приема Годишен доклад за дейността на „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І - Велико Търново” ЕООД– гр.Велико Търново за 2014 г.

3. Възлага на Управителя на „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І - Велико Търново” ЕООД– гр.Велико Търново да предприеме необходимите действия по обявяване на Годишен отчет за дейността през 2014 година на дружеството съгласно предвидения в закона ред.

4. Реализираната печалба от дейността на „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І - Велико Търново” ЕООД– гр.Велико Търново за финансовата 2014г. в размер на 3 000лв. (три хиляди лева), не се разпределя. Същата да послужи за ре-инвестиране, чрез покриване на капиталови разходи.

ІІ. На основание чл. 137, ал. 1, т. 5 от ТЗ и във връзка с чл.147, ал.2 от ТЗ и чл. 18, т.10 от Наредбата за управление и упражняване правата на собственост върху общинската част на капитала на търговските дружества, Великотърновски общински съвет:

1.Освобождава от отговорност Управителя Д-р Румяна Георгиева Рашева на „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І -Велико Търново” ЕООД– гр.Велико Търново - еднолично дружество с ограничена отговорност, със 100 % Общински капитал, за 2014г.

2. Възлага на Управителя на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І -Велико Търново” ЕООД– гр.Велико Търново срок до 30.06.2015 г. да предприеме законови действия по събиране на вземанията на търговското дружество за 2014г. и внесе подробна информация за предприетите действия за събиране на вземанията в Общинската администрация.

 

ПО ЕДИНАДЕСЕТА ТОЧКА ОТНОСНО: Приемане на годишен отчет за дейността на „Инвестстрой - 92“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3454/12.05.2015 г.

 

Изказвания не бяха направени.

Предложението по точка 11 беше подложено на поименно гласуване.

Николай Ашиков - за, Тодор Тодоров - за, Йорданка Стефанова – за, Деян Хаджийски - за, Петя Илиева - за, Тихомир Георгиев - за, Красимир Калчев - за, Божидар Ангелов - за, Николен Стойнов - за, Росен Иванов - за, Михаил Харалампиев – за, Стефан Антонов - за, Желка Денева – въздържал се, Станислав Рашков - за, Йордан Грозданов - за, Любен Велчев - за, Иван Александров - за, Радка Крумова – за, Николай Георгиев - за, Пламен Радонов - за, Румен Димитров – въздържал се, Мариян Кенаров - за, Камен Алексиев – за, Мирослав Трифонов – за.

Предложението беше прието с 22 „за”, „против” няма, 2 „въздържал се”.

 

РЕШЕНИЕ № 1562

 

І. На основание чл. 137, ал. 1, т. 3, във вр. с чл.147, ал. 2 от ТЗ, чл. 40, ал.1, т.1, „б” от Закона за счетоводството, Великотърновски общински съвет:

1. Приема Годишен отчет за дейността през 2014 година на „Инвестстрой-92” ЕООД – гр.Велико Търново.

2. Приема Годишен доклад за дейността на „Инвестстрой-92” ЕООД – гр.Велико Търново за 2014 г.

3. Възлага на Управителя на „Инвестстрой-92” ЕООД – гр.Велико Търново да предприеме необходимите действия по обявяване на Годишен отчет за дейността през 2014 година на дружеството съгласно предвидения в закона ред.

4. Поради реализирана загуба от дейността на „Инвестстрой-92” ЕООД – гр.Велико Търново за финансовата 2014г. в размер на -47 000лв. (четиридесет и седем хиляди лева), печалба не се разпределя.

ІІ. На основание чл. 137, ал. 1, т. 5 от ТЗ и във връзка с чл.147, ал.2 от ТЗ и чл. 18, т.10 от Наредбата за управление и упражняване правата на собственост върху общинската част на капитала на търговските дружества, Великотърновски общински съвет:

1. Освобождава от отговорност Управителя инж. Николай Йорданов Тачев на „Инвестстрой-92” ЕООД – гр.Велико Търново - еднолично дружество с ограничена отговорност, със 100 % Общински капитал, за 2014г.

2.Освобождава от отговорност Управителя Ина Димова Минчева - Кържилова на „Инвестстрой-92” ЕООД – гр.Велико Търново - еднолично дружество с ограничена отговорност, със 100 % Общински капитал, за 2014г.

3. Възлага на Управителя на „Инвестстрой-92” ЕООД – гр.Велико Търново в срок до 30.06.2015 г. да предприеме законови действия по събиране на вземанията на търговското дружество за 2014г. и внесе подробна информация за предприетите действия за събиране на вземанията в Общинската администрация.

 

ПО ДВАНАДЕСЕТА ТОЧКА ОТНОСНО: Приемане на годишен отчет за дейността на „Обредни дейности“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3456/12.05.2015 г.

 

Изказвания не бяха направени.

Предложението по точка 12 беше подложено на поименно гласуване.

Николай Ашиков - за, Тодор Тодоров - за, Йорданка Стефанова – за, Деян Хаджийски - за, Петя Илиева - за, Тихомир Георгиев - за, Красимир Калчев - за, Божидар Ангелов - за, Николен Стойнов - за, Росен Иванов - за, Михаил Харалампиев – за, Стефан Антонов - за, Желка Денева - за, Петко Тюфекчиев – за, Станислав Рашков - за, Йордан Грозданов - за, Любен Велчев - за, Иван Александров - за, Радка Крумова – за, Николай Георгиев - за, Пламен Радонов - за, Румен Димитров - за, Мариян Кенаров - за, Камен Алексиев – за, Мирослав Трифонов – за.

Предложението беше прието с 25 „за”, „против” няма, „въздържал се” няма.

 

РЕШЕНИЕ № 1563

 

І. На основание чл. 137, ал. 1, т. 3, във вр. с чл.147, ал. 2 от ТЗ, чл. 40, ал.1, т.1, „б” от Закона за счетоводството, Великотърновски общински съвет:

1. Приема Годишен отчет за дейността през 2014 година на „Обредни дейности” ЕООД – гр.Велико Търново.

2. Приема Годишен доклад на „Обредни дейности” ЕООД – гр.Велико Търново за 2014 г.

3. Възлага на Управителя на „Обредни дейности” ЕООД – гр.Велико Търново да предприеме необходимите действия по обявяване на Годишен отчет за дейността през 2014 година на дружеството съгласно предвидения в закона ред.

4. Реализираната печалба от дейността на „Обредни дейности” ЕООД – гр.Велико Търново за финансовата 2014г. в размер на 7 000лв. (седем хиляди лева), след данъчно облагане по годишния счетоводен отчет се разпределя по следния начин:

-70% остава в „Обредни дейности” ЕООД – гр.Велико Търново, като същата да послужи за ре-инвестиране, чрез покриване на капиталови разходи и

-30 % за изплащане на Община Велико Търново.

ІІ. На основание чл. 137, ал. 1, т. 5 от ТЗ и във връзка с чл.147, ал.2 от ТЗ и чл. 18, т.10 от Наредбата за управление и упражняване правата на собственост върху общинската част на капитала на търговските дружества, Великотърновски общински съвет:

1.Освобождава от отговорност Управителя Методи Стефанов Петров на „Обредни дейности” ЕООД – гр.Велико Търново - еднолично дружество с ограничена отговорност, със 100 % Общински капитал, за 2014г.

2. Възлага на Управителя на „Обредни дейности” ЕООД – гр.Велико Търново в срок до 30.06.2015 г. да предприеме законови действия по събиране на вземанията на търговското дружество за 2014г. и внесе подробна информация за предприетите действия за събиране на вземанията в Общинската администрация.

 

ПО ТРИНАДЕСЕТА ТОЧКА ОТНОСНО: Приемане на годишен отчет за дейността на „ОДПГ“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3457/12.05.2015 г.

 

Изказвания не бяха направени.

Предложението по точка 13 беше подложено на поименно гласуване.

Николай Ашиков - за, Тодор Тодоров - за, Йорданка Стефанова – за, Деян Хаджийски - за, Петя Илиева - за, Тихомир Георгиев - за, Красимир Калчев - за, Божидар Ангелов - за, Николен Стойнов - за, Росен Иванов - за, Михаил Харалампиев – за, Стефан Антонов - за, Желка Денева - за, Петко Тюфекчиев – за, Станислав Рашков - за, Йордан Грозданов - за, Любен Велчев - за, Иван Александров - за, Радка Крумова – за, Николай Георгиев - за, Румен Димитров – въздържал се, Мариян Кенаров – въздържал се, Камен Алексиев – за, Мирослав Трифонов – за.

Предложението беше прието с 22 „за”, „против” няма, 2 „въздържал се”.

 

РЕШЕНИЕ № 1564

 

І. На основание чл. 137, ал. 1, т. 3, във вр. с чл.147, ал. 2 от ТЗ, чл. 40, ал.1, т.1, „б” от Закона за счетоводството, Великотърновски общински съвет:

1. Приема Годишен отчет за дейността през 2014 година на „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД– гр.Велико Търново.

2. Приема Годишен доклад за дейността на „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД– гр.Велико Търново за 2014 г.

3. Възлага на Управителя на „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД– гр.Велико Търново да предприеме необходимите действия по обявяване на Годишен отчет за дейността през 2014 година на дружеството съгласно предвидения в закона ред.

4. Реализираната печалба от дейността на „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД– гр.Велико Търново за финансовата 2014г. в размер на 6 000лв. (шест хиляди лева), след данъчно облагане по годишния счетоводен отчет се разпределя по следния начин:

-70% остава в „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД– гр.Велико Търново, като същата да послужи за ре-инвестиране, чрез покриване на капиталови разходи и

-30 % за изплащане на Община Велико Търново.

ІІ. На основание чл. 137, ал. 1, т. 5 от ТЗ и във връзка с чл.147, ал.2 от ТЗ и чл. 18, т.10 от Наредбата за управление и упражняване правата на собственост върху общинската част на капитала на търговските дружества, Великотърновски общински съвет:

1.Освобождава от отговорност Управителя инж. Иван Ламбов Димитров на „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД – гр.Велико Търново - еднолично дружество с ограничена отговорност, със 100 % Общински капитал, за 2014г.

2. Възлага на Управителя на „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД – гр.Велико Търново в срок до 30.06.2015 г. да предприеме законови действия по събиране на вземанията на търговското дружество за 2014г. и внесе подробна информация за предприетите действия за събиране на вземанията в Общинската администрация.

 

ПО ЧЕТИРИНАДЕСЕТА ТОЧКА ОТНОСНО: Приемане на годишен отчет за дейността на „Царевград Търнов“ ЕООД за 2014 г. и освобождаване от отговорност на управителя, Вх. № 3458/12.05.2015 г.

 

Г-н СТАНИСЛАВ РАШКОВ: Г-н Председател, позволявам си да Ви направя една забележка. Задължително, когато разглеждаме общинските дружества, трябва да има позиция на ПК по ОС. Тя е една от основните две комисии, които имат контролни функции върху търговските дружества. В нито едно от това, което разглеждаме за търговските дружества, Вие не сте записали и няма становище на ПК по ОС.

Г-н НИКОЛАЙ АШИКОВ: Записвам си, за да го обсъдим.

 

Предложението по точка 14 беше подложено на поименно гласуване.

Николай Ашиков - за, Тодор Тодоров - за, Йорданка Стефанова – за, Деян Хаджийски - за, Петя Илиева - за, Тихомир Георгиев - за, Красимир Калчев - за, Божидар Ангелов - за, Николен Стойнов - за, Росен Иванов - за, Михаил Харалампиев – за, Стефан Антонов - за, Желка Денева - за, Петко Тюфекчиев – за, Станислав Рашков - за, Йордан Грозданов - за, Любен Велчев - за, Иван Александров - за, Радка Крумова – за, Николай Георгиев - за, Николай Илчев – за, Пламен Радонов - за, Румен Димитров - за, Мариян Кенаров - за, Мирослав Трифонов – за.

Предложението беше прието с 25 „за”, „против” няма, „въздържал се” няма.

 

РЕШЕНИЕ № 1565

 

І. На основание чл. 137, ал. 1, т. 3, във вр. с чл.147, ал. 2 от ТЗ, чл. 40, ал.1, т.1, „б” от Закона за счетоводството, Великотърновски общински съвет:

1. Приема Годишен отчет за дейността през 2014 година на „Царевград Търнов” ЕООД– гр.Велико Търново.

2. Приема Годишен доклад за дейността на „Царевград Търнов” ЕООД– гр.Велико Търново за 2014 г.

3. Възлага на Управителя на „Царевград Търнов” ЕООД– гр.Велико Търново да предприеме необходимите действия по обявяване на Годишен отчет за дейността през 2014 година на дружеството съгласно предвидения в закона ред.

4. Реализираната печалба от дейността на „Царевград Търнов” ЕООД– гр.Велико Търново за финансовата 2014г. в размер на 17 000лв. (седемнадесет хиляди лева), след данъчно облагане по годишния счетоводен отчет се разпределя по следния начин:

-70% остава в „Царевград Търнов” ЕООД– гр.Велико Търново, като същата да послужи за ре-инвестиране, чрез покриване на капиталови разходи и

-30 % за изплащане на Община Велико Търново.

ІІ. На основание чл. 137, ал. 1, т. 5 от ТЗ и във връзка с чл.147, ал.2 от ТЗ и чл. 18, т.10 от Наредбата за управление и упражняване правата на собственост върху общинската част на капитала на търговските дружества, Великотърновски общински съвет:

1.Освобождава от отговорност Управителя Цветомир Иванов Бояджиев на „Царевград Търнов” ЕООД– гр.Велико Търново - еднолично дружество с ограничена отговорност, със 100 % Общински капитал, за 2014г.

2. Възлага на Управителя на „Царевград Търнов” ЕООД– гр.Велико Търново в срок до 30.06.2015 г. да предприеме законови действия по събиране на вземанията на търговското дружество за 2014г. и внесе подробна информация за предприетите действия за събиране на вземанията в Общинската администрация.

 

Заседанието беше закрито в 18.25 часа.

 

                                   

НИКОЛАЙ АШИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

 

ТОДОР ТОДОРОВ          

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ  

 

РУМЕН ДИМИТРОВ

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

МИРОСЛАВ МАРИНОВ

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

ПЕТКО ТЮФЕКЧИЕВ

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

ПРОТОКОЛИРАЛ

                 /Диляна Милева/